Om onderzoek te kunnen doen naar LCA is veel geld nodig. En dat geld is er niet.
Ons doel is om LCA behandelbaar te maken en deze meest voorkomende vorm van blind/-slechtziendheid vanaf geboorte de wereld uit te helpen.
Nog steeds is er maar voor één genetische mutatie (verandering in je DNA) welke Leber congenitale amaurosis veroorzaakt een behandeling. Voor de mutatie RPE65 is in 2017 het medicijn (gentherapie) Luxturna ontwikkeld. Dit medicijn is in 2021 toegelaten tot de Nederlandse markt.
Er zijn 27 (bewezen) genen verantwoordelijk voor LCA. In ieder gen zijn veel verschillende mutaties bekend welke ervoor zorgen dat het netvlies niet of niet goed is ontwikkeld.
Sinds de ontwikkeling van het medicijn Luxturna voor RPE65 lopen er steeds meer onderzoeken naar andere mutaties en ontwikkelt dit zich razendsnel. We verwachten dan ook successen te kunnen boeken in de komende jaren.
Stichting LCA financiert projecten en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van een behandeling voor deze aandoening.
Met als doel: ‘’Een behandeling voor Leber congenitale amaurosis – de meest voorkomende vorm van blind/-slechtziendheid vanaf geboorte’’.
Onderzoekers kunnen financiële steun aanvragen, ongeacht hun verbondenheid met een wetenschappelijke instelling, zowel in Nederland als internationaal.
Wij streven ernaar om in 2025 het eerste wetenschappelijke onderzoek te financieren.
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Vragen of wil je meer informatie ontvangen? Stuur een e-mail naar info@stichtinglca.nl
Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar een aantal genetische mutaties welke Leber congenitale amaurosis veroorzaken. Daarnaast lopen er ook een aantal klinische studies.
Eventuele mogelijkheden om hierin te participeren kun je het beste met je oogarts bespreken.
Een overzicht van klinische studies is te vinden via onderstaande link Home | ClinicalTrials.gov
Heb je vragen over lopende onderzoeken? Stuur een e-mail naar info@stichtinglca.nl en wij informeren je graag.
Stichting LCA financiert onderzoek met als uiteindelijk doel; een behandeling voor LCA.
Er kan financiële steun worden aangevraagd door onderzoekers, ongeacht aan welke wetenschappelijke instelling in Nederland en Internationaal zij verbonden zijn.
Hieronder is meer informatie te vinden over de procedures en voorwaarden.
PDF document Aanvraag procedure
PDF document Applicatie formulier
PDF document Subsidie voorwaarden
PDF document Voortgangsrapportage
Skefdeluxe Insight Media © 2025. All Rights Reserved.